Seng og søvn for et lite barn October 29 2013, 0 Comments


Med livserfaring og lang tid i helsevesenet, vet jeg at mange unge foreldre føler seg usikre innen de får sitt første barn. Jeg deler derfor gjerne min erfaring med foreldre som skulle ønske å lese noe om babyens seng og hva som kan fremme en god og trygg søvn for barnet. 

Jeg vil ikke anbefale en seng av et spesielt merke, men det viktigste du som nybakt forelder kan gjøre for barnet ditt er å venne barnet til å sove i sin egen seng og ikke samsove i foreldresengen med deg.

Vi vet at et trangt, tett og varmt sovemiljø ikke er bra for små barn. Sørg derfor for at det er luftig rundt sengen til barnet ditt, også i den første tiden når du føler det tryggest å ha barnet i nærheten av din egen seng. 

I sengen til barnet ditt bør du bruke en fast, flat madrass og benytt gjerne et stretch laken. Stretch laken holdes på plass over madrassen og hindrer at det glir opp. Fjern kosekluter, begrens mengden av kosedyr og ikke bruk pute til små barn.

Barnet skal sove på ryggen, dette fordi barnet der best regulerer sin kroppstemperatur.

Temperaturen i rommet skal være behagelig og ikke for varmt, ikke over 18 grader C. Jeg henviser til tidligere blogg innlegg, hvor Norsk forum for bedre innemiljø for barn (NFBIB) hevder vi har det for varmt på soverommet vårt. Dette innlegget er skrevet for noen år tilbake, men det er like aktuelt i dag.

http://www.nrk.no/livsstil/_--senk-temperaturen-til-14-grader_-1.11250873 

Du kan kjenne på barnet om det har det for varmt eller kaldt ved å kjenne etter i barnets nakke.  Svetter barnet ditt, har barnet det for varmt. Ta da av barnet noen av de klærne du har tatt på. Hvis du bruker Dungo babypose kan du åpne glidelåsen i bunn og slipper ut overskuddsvarme.

Tilbakemeldingen fra en mamma som bruker Dungo babypose på barnet sitt er at barnet tidligere våknet om natten og gråt fordi han var kald. Etter at han begynte med Dungo, sover han gjennom hele natten fordi han har det bra. Det gjør at mamma og pappa bedre kan slappe av og bevirker at også de vil sove bedre og roligere. 

Barnet ditt transporterer bort overskuddsvarme gjennom hodet og under armene. Derfor skal ikke spedbarn bruke lue i sengen, eller sove med tette klær eller annet som hindrer at svetten transporteres bort.

Små barn skal ikke ha tunge dyner eller tepper over seg, men sengetøy som er tilpasset deres små kropper. 

Det er viktig at barnet ditt har frie luftveier. Sørg for at barnet ikke får dynen eller teppet over hodet. Hvis du bruker Dungo babypose tilpasser du posen til barnet ditt med knappeløsningene. Posen holder seg på barnet og glir ikke opp over hodet.

Er barnet ditt forkjølet og tett i nesen, er rådet mitt å løfte den ene enden av sengen ved å sette, f.eks. to like bøker under bena ved hode-enden. Det vil hjelpe barnet ditt å puste lettere.