TOG-verdier og baby søvn

TOG-verdier og baby søvn


Produksjon av Dungoposer startet  i 2013.  Da ønsket vi å produsere en sovepose som babyer kunne bruke hele året. Helårsposen kalles i dag varm Dungopose. Tanken var at babyen ikke skulle fryse i løpet av natten, våkne og vekke familien.  

Norske hjem består av varierende bygningsmasse, eldre hus er dårligere isolert enn nyere hus og kan være trekkfulle.  En del moderne hus er tette og varme og beholdt samme temperatur hele døgnet. Vi trengte en Dungo pose med mindre dun, den kalte vi sommerpose. Nå heter den lett Dungo pose. Den lette posen har fått en TOG-verdi på 3,2.  Vårt siste tilskudd av Dungo poser, en medium pose, har en TOG-verdi på 4,2. Dungo posene er blitt testet på IDFL Laboratory and Institute.

TOG står for Thermal Overall Guide og er en standard enhet som brukes til å måle isolasjonsnivået til tekstiler, spesielt i forbindelse med sengetøy og soveposer. TOG-verdien indikerer hvor godt en tekstil er til å holde varmen. Jo høyere TOG-verdi, desto bedre er isolasjonsevnen. Produktet er testet på en jevn overflate og en TOG testing gir en røff oversikt over hvor varmt produktet er. Etter bruk og vask kan TOG-verdien bli redusert, dette i følge IDFL Laboratory and Institute.

Jeg har fått mange spørsmål om hvilken temperatur baby bør ha på soverommet om natten. På nettet finnes det flere salgssider for nattposer som skjematisk forteller hva babyen skal ha på seg under forskjellige temperaturer. 

Babyer er forskjellige, noen er svært varme av seg, mens andre fryser lettere. TOG-verdier og skjemaer om hvordan du skal kle babyen etter temperaturen i rommet, stemmer ikke alltid. Det viktigste er at du selv følger opp din baby og kjenner etter om den har det bra. Hvis du tror barnet har det for varmt, kjenner du etter i nakken. Svetter barnet, kan du åpne den nederste delen av glidelåsen på Dungo posen og slippe ut varme. Hvis du tror barnet har det for kaldt, kan du ta på en pysj eller bruke en tykkere og varmere Dungo pose. Ikke legg tepper eller ekstra dyne over nattposen. 

Det er også viktig å tenke på temperaturen dere som foreldre liker å ha på soverommet. Liker dere å sove i et kaldt soverommet med varme dyner, anbefaler jeg alltid varm pose -  helårsposen. Det anbefaler jeg også for familier som ofte drar på hyttetur. Er soverommet et varmt rom med jevn temperatur, anbefaler jeg en lett, sommer pose, eller medium Dungo pose. Jeg er opptatt av at du som forelder, skal bruke ditt eget skjønn og følge med på hvordan barnet har det. Jeg har vedlagt en link fra Helsedirektoratet angående inneklima for spedbarn.  

https://www.helsebiblioteket.no/innhold/lenker/samfunnsmedisin-og-folkehelse/brosjyrer-og-plakater/godt-inneklima-for-spedbarn

Frisk luft er også bra for små barn. I Norge liker vi at barna våre sover ute i vogn om dagen. Dette kan vi videreføre om natten med litt åpning på vinduet og baby i en deilig varm babypose med gåsedun. Du vet at barnet ditt ikke sparker av seg dynen, men ligger lunt og godt i Dungo posen. Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.