Brukertips (FAQ)

Hva er en babypose, nattpose eller dynepose?

En babypose, nattpose eller dynepose er en sovepose som er tilpasset barn fra nyfødt stadiet og oppover. Ved å bruke en babypose på barnet ditt vet du at det ikke sparker av seg dynen eller får den over ansiktet. De fleste babyposer på det norske markedet er fylt med polyester eller bomull, slik at du lett vil føle du trenger en ekstra "dyne" over barnet ditt på kalde netter. 

Hvorfor endre betegnelse på Dungo posen?

Nye betegnelser fra 7. mars 2024 er: Lett, medium og varm.
Foreldre har informert oss at de ønsker en mellomting mellom en lett og den vi tidligere betegnet som en helårspose, nå kalles den varm Dungo pose. 

Fordeler ved å bruke en babypose eller nattpose

Med Dungo babypose får du en babypose som er fylt med den letteste, fineste gåsedun. Barnet ditt beholde "dynen" på, selv om det beveger seg rundt i sengen, og holder seg god og varm selv på ekstra kalde skandinaviske netter.

Du trenger ikke kjøpe hverken små eller mellomstore dyner før barnet ditt slutter med babyposen, rundt 3 års alderen.

Du kan skifte bleie på barnet ved å åpne toveis glidelåsen nederst, uten å vekke barnet eller ta det ut fra sitt sovemiljø. 

I den perioden du ammer barnet ditt om natten, er det en stor fordel å bruke en babypose. Da tar du barnet opp fra sengen uten å fjerne "dynen" på barnet ditt.

Når barnet ditt sover godt og trygt, slapper du bedre av. Det vil sannsynligvis også ha god innvirkning på ditt eget søvnmønster. 

Hva er spesielt med Dungo posen?

Dungo er fylt med 100 % gåsedun som har varmende og pustende egenskaper. Dungo babypose er designet slik at overskuddsvarme ikke bare slippes ut gjennom armåpningene, men også transporteres bort gjennom selve babyposen. Fuktighet transporteres bort gjennom den lette gåsedunen og det duntette, men pustende bomullsstoffet som er brukt i fremstillingen av Dungo.

Med Dungo babypose vet du at barnet ditt sover varmt og trygt i rene produkter fra tidligste livsfase.

På grunn av knappesystemet kan selv nyfødte tilpasses Dungo og den kan brukes til barn opp til ca. tre år. Knappeløsningen gjør at du tilpasser babyposen etter barnets størrelse, slik at posen holder seg der den skal og ikke glir opp over hodet på barnet.  

På svært kalde netter, kan det være behov for en ullpysjamas og/eller en ullgenser over armene. Ull har en varmende og pustende egenskap, og transporterer bort overskuddssvette. Det vil si at barnet ditt også vil "puste" gjennom armregionen.

Du kan åpne den nederste glidelåsen ved føttene og på den måten hjelpe til med å transportere bort ekstra varme, uten at barnet ditt blir liggende uten "dyne". 

Hvorfor er Dungo posen dyrere enn andre nattposer med dun?

Dungo ble laget med tanke på å finne de beste og reneste materialer for små nyfødte barn. Derfor er alle materialene grundig testet for skadelige stoffer. Stoff og gåsedun er produsert i Europa. 100 % gåsedun er den fineste og letteste dun tilgjengelig og er et av naturens beste produkter. Førsteklasses 100 % gåsedun koster langt mer å produsere enn vanlig dun. Dungo posen produseres i Polen. 

Hva er Dungo babypose laget av?

I varm Dungo posen har vi brukt 130 g 100% førsteklasses hvit gåsedun. I den lette Dungo posen inngår 90 g førsteklasses 100 % hvit gåsedun. Bomullstrekkene er sertifiserte med Øko-Teks, klasse 1, det vil si at ingen skadelige stoffer er benyttet i produksjonen. Trekket nærmest barnets hud er duntett, men fortsatt pustende ved at fuktighet som barnet utvikler i form av svette kan trenge gjennom stoffet og ut av posen. På denne måten har vi tatt hensyn til barn med eksem og sensitiv hud. 

Hvordan luftes posen?

Du kan lufte posen ut av vinduet, men unngå å lufte posen i direkte sollys. Produsenter av dunprodukter mener at sterkt sollys kan tørke ut dun i dyner og puter slik at dunen mister sitt fettinnhold og elastisitet.

Etter nattlig og daglig bruk av Dungo anbefaler vi at du åpne glidelåsen og henger babyposen over sengen til lufting.  

Kan babyposen vaskes? 

Dungo babypose kan vaskes skånsomt på 60 grader C i vaskemaskin. Posen vil imidlertid holder seg penere ved vask på lavere temperaturer. Bruk ullvaskemiddel uten enzymer, ca. 1/3 av normal dosering. Skyllemiddel anbefales ikke. Ved første vask anbefales det å vaske Dungo posen på max 40 grader C. Benytt alltid et skånsomt vaskeprogram. All dun som vaskes med sterke vaskemidler, kan miste sitt fettinnhold og bli hard og stiv. Det gjelder også hvis dunen vaskes for ofte. Foreldre har informert meg at istedenfor å vaske Dungo posen, bruker de ofte en våt svamp på innsiden av posen, før de henger den til tørk over sprinkelsengen.

Tørkes på skånsomt i tørketrommel, med flere tennisballer. Gjenta flere ganger til all dun er tørr og luftig. Ikke tørk/plasser i direkte sollys. 
Gåsedunen er veldig lett, og etter vask kan det føles som om den samler seg. Hvis dunen er behandlet med varsomhet, vil den bli lett og luftig som før vask. 

Kan barnet bevege seg i posen?

Den spesielle knappeløsning vi har valgt, gjør at du kan tilpasse babyposen til barnet ditt, slik at posen sitter på kroppen og barnet ikke får posen over hodet. Babyposen hindrer ikke at barnet ditt snur seg i søvne. 

Kan barnet  komme seg ut av posen?

Knappene vi har benyttet under produksjonen av babyposen er valgt grunnet sin solide lukkemekanisme og sertifisering. Det samme gjelder for glidelåsen som er benyttet. Små barn kan ikke åpne disse, men store barn vil kanskje kunne det. 

Hvordan produseres posen? 

Posen produseres på landsbygda i Polen, i en landsdel med lite annen industri. Dunen tas fra avlivede gjess og fraktes til landsdelen hvor produksjonen foregår. Gåsedunen vaskes og bearbeides under supervisjon.  Dunen som benyttes i Dungo posene er førsteklasses 100 % hvit gåsedun, EN12934. 

Bedriften produserer dyner, puter og Dungo. Lokale kvinner har fått arbeid på denne bedriften. 

Produktvisning 

Hvis du ønsker å se produktet før du kjøper, er du velkommen til vårt visningslokale på Slependen. 
Ta kontakt på vår post@dungo.no og vi vil finne en tid som passer for deg.

Dyrevelferd

Kjersti spør: Vi vurderer deres dunpose. Men jeg vil gjerne vite om deres syn på dyrevelferd i produksjonen. Kan dere garantere for produksjonsdyrenes velferd, og at gås f.eks ikke brukes til produksjon av gåselever?

Åse svarer: Takk for din henvendelse angående dyrevelferd. Jeg er selv opptatt av dette temaet og det var en av grunnene til at det tok meg lang tid å finne den riktige leverandøren til min Dungo babypose. Jeg har sett den brutale reportasjen fra Ungarn på svensk TV, sendt for noen år tilbake, hvor gjess ble plukket for fjær mens de ennå var i live. 

Gåsedunen i Dungo babypose kommer fra gjess som har levd fritt på gårder hvor produsenten setter ut små gjess og betaler for fôret, samt en godtgjørelse til bonden for at han/hun skal la gjessene vokse opp der. Alt baseres på at gjessene skal ha en god hverdag/velferd. Produsenten garanterer at dunen tas fra døde dyr.